W czwartek 14 marca uczniowie kl.1 samodzielnie przygotowali „śmieszne”, wiosenne kanapki. Dzieci przyniosły zdrowe i pożywne produkty: chleb, szynkę, ser, jajka, ogórki, pomidory, sałatę, paprykę, szczypiorek i rzodkiewkę. Wspólnie zadbali o podstawowe zasady higieny, czyli umycie rąk przed wykonywaniem kanapek i odpowiednie przygotowanie stolików. Z przyniesionych produktów powstawały kolorowe, wesołe kanapki. Uczniowie z wielkim zaangażowaniem komponowali pyszne kanapki, przyozdabiając je zdrowymi warzywami i innymi dodatkami. Promując zdrowy styl życia uświadomili sobie, jak ważne jest spożywanie śniadania, a także dowiedzieli się, co to są ekologiczne warzywa. Dzieci w kulturalny sposób spożywały zrobione przez siebie kanapki oraz dzieliły się z innymi. Samodzielne przygotowanie wesołego śniadania wywołało wiele radości i zadowolenia.